En hund och en katt och deras vardag tillsammans med en djurtokig matte

tisdag 25 december 2012

Valet av ras...

Ur rastandard för pudel:
"...
Pudeln har blivit mycket populär som sällskapshund tack vare sitt vänliga, glada
och trogna sätt, men också tack vare att den finns i fyra storlekar
och i olika färger, något för alla smaker.
,,,
Uppförande/karaktär: Pudeln är känd för sin trofasthet, sin lätthet att lära och dresseras, vilket gör den till en särskilt trevlig sällskapshund."

En rastypisk pudel ska vilja vara till lags, den ska vara aktiv, mkt lättdresserad och glad. Den "har lätt för sig" eftersom den är snabbtänkt och samarbetsvillig - inom rimliga gränser. En typisk pudel gillar att få uppmärksamhet och den "har humor" vilket den bl.a. visar i form av att hitta på tokeriet och ofta få glädjefnatt - en pudel är både en pajas, spelevink och aristokrat. Har man en pudel med den typiska positiva mentaliteten har man också en hund som man blir glad av att leva tillsammans med och får stort utbyte av.

En rastypisk pudel är användbar inom dom flesta tävlingsgrenarna och många (även utställningschampions) har också championat inom lydnad, bruks (mest spår o sök), agility, viltspår eller något annat. Många pudlar används som service- och blindledarhundar. Påfallande många av dessa "arbetande" champions har alltså också sina utställningschampionat.

Taget från privat sida från nätet (vet inte vilken tyvärr...):

Jag kan verkligen rekommendera pudeln som ras till allt och alla. Den passar verkligen för ALLT. Det finns ju 4 olika storlekar, toy, dvärg, mellan och stor. Och många olika färger, svart, vit, brun, grå, röd, aprikos och även harlequin som är tvåfärgad, dock ej en godkänd färg än. Vill man ha en söt, gullig sällskapshund om man bor i en liten lägenhet i stan så passar pudeln utmärkt, man kan med fördel då välja en av de mindre modellerna. Vill man ha en hund till jakt så är storpudeln utmärkt som ursprungligen är en apporterande fågelhund.

Vill man ha en hund till lydnad så är pudeln perfekt i och med att den är så väldigt lättlärd. Vill man hålla på med agility, freestyle m.m. funkar pudeln alldeles utmärkt också, den är lätt och snabb i kroppen och som sagt mycket smart och lättlärd. Vill man bara ha en snäll hund som fungerar bra i barnfamilj så är pudeln utmärkt, pudeln är mycket bra med barn och tålig, dock måste man som med alla hundar se till att den får gå undan och vara ifred när den vill då det kan vara ganska påfrestande med småbarn ibland.
Vill man ligga och dega i soffan en hel dag med sin pudel så går det bra, vill man campa och vandra i skogen i 3 dagar med sin pudel så går det också bra.
Även många allergiker klarar av pudeln då den inte fäller hår vilket är en stor fördel :) .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar